Női vezetők az EU országaiban

Theresa May megválasztásával háromra emelkedik a hivatalban lévő női miniszterelnökök száma: Németország és Lengyelország mellett az Egyesült Királyság kormánya élén lesz nő, vagyis az EU hat legnépesebb tagállama közül háromban.

térkép

Ennél legutóbb még 2015 nyarán álltak jobban a női vezetők, a dán Helle Thorning-Schmidt júniusi lemondásáig négy tagállamot vezettek (Thorning-Schmidt mellett Lettország élén állt Laimdota Straujuma, 2015 decemberi lemondásáig), majd ez a szám nyár végén ideiglenesen újra négyre nőtt, mert Ciprasz lemondása és újraválasztása közötti egy hónapig Görögország vezetője Vassiliki Thanou-Christophilou volt.

Merkel, May és Szydło együttállása azért is érdekes, mert mindhárman konzervatív pártokból kerültek ki – a már említett dán Helle Thorning-Schmidt volt a legutóbbi szociáldemokrata kormányfő.

Pedig általában azt látjuk, hogy a baloldali, progresszív pártoknak fontosabb a női képviselet javítása, és az Európai Parlamentben ezt a frakciók nemi összetétele vissza is igazolja: a Néppárt képviselőcsoportjában 30 százalékos a nők aránya, a Szociáldemokratáknál, Liberálisoknál, Zöldeknél pedig 40-50 közötti.

Ami az EU-s körképet illeti, a három kormányfő mellett még további három országban (Horvátország, Litvánia és Málta) tölti be nő az elnöki posztot. A 28 EU tagállamból 12-ben – köztük Magyarországon – ugyanakkor e két pozíció egyikét sem töltötte még be nő.

Generációs helyzetkép – Fiatalok, részvétel, politika
Megúszni egy népszavazást

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *