Női politikusok a közvélemény szemében

Tízből négy választó szívesebben szavaz olyan pártra, amelynek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 58 százaléka pedig egyetértene azzal, hogy női miniszterelnök-jelölttel induljanak a 2018-as választásokon. Az Integrity Lab ezúttal a női politikusok társadalmi megítélését vizsgálta egy országos, reprezentatív kutatás segítségével.

A teljes elemzés letölthető INNEN.

             

A baloldali, liberális választók szívesebben szavaznak, ha egy pártban több a női jelölt

Míg a Fidesz és a Jobbik szavazók között csak 33-39 százalék válaszolt úgy, hogy szívesebben szavaz olyan pártra, amelyiknek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson, a baloldali, liberális pártok táborában tízből hat-hét szimpatizáns érez így.

Szívesebben szavaz olyan pártra, amelyiknek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson

A Fidesz-szavazók ötöde szerint azért van kevés nő a parlamentben, mert kevésbé alkalmasak 

A magyar választók 84 százaléka elutasítja azt az állítást, hogy a nők alacsony létszáma alkalmatlanságukkal lenne összefüggésben, és csak nyolcaduk véli úgy, hogy ez áll a háttérben: a leghatározottabb, teljes elutasítást az Együtt, PM, MLP szavazók között látjuk. A többi szavazóhoz képest viszont a Fidesz szimpatizánsai máshogy vélik: körükben 22 százalék értett egyet azzal, hogy az alkalmatlanságuk okán van kevesebb nő a parlamentben.

Egyértelmű támogatottsága van a női miniszterelnök-jelölt gondolatának a baloldali, liberális táborban

A teljes baloldali, liberális szavazók 58 százaléka értett egyet azzal, hogy pártjaiknak 2018-ban női miniszterelnök-jelöltet kellene állítani. A Együtt, PM, MLP szavazók kétharmada, az MSZP-sek 57 százaléka, míg a DK-sok fele támogatta ezt. Utóbbi táborban igen magas volt a bizonytalanok aránya – vélhetően Gyurcsány Ferenc jelenléte miatt nehezebb elvonatkoztatni és elképzelni egy női miniszterelnök-jelöltet.

Ahol nincs nemi különbség: a női politikusok megítélése

A kutatás alapján egyik kérdésben sem különbözött szignifikánsan a női és férfi válaszadók véleménye – mérésünk szerint jelenleg nincs olyan összefüggés, hogy egy női választó számára fontosabb lenne, hogy egy párt odafigyeljen arra, mennyi női jelöltet állít és az alkalmasság kérdésében sincs eltérés: a nők épp úgy látják a női politikusokat, mint a férfiak.

 A teljes elemzés letölthető INNEN .

Az egészségügy miatt jobban aggódunk, mint a bevándorlók miatt
Eine neue Kraft innerhalb der EU?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *