Kötelező ügy lett a korrupció a politikában

szerző: Reiner Roland

A magyar választó lényegében beárazta a pártok korrupcióját: mindenki lop, így az számít, hogy ezen felül mi történik. Különbséget legfeljebb az jelent, hogy épül-e a kerület, a település vagy csak a politikusok magánvagyona gyarapodik.

Ha nincs a kreatív névválasztás, aligha maradna meg Mengyi Roland múlt héten kirobbant korrupciógyanús ügye. A fideszes országgyűlési képviselő – a megjelent információk alapján – a Harry Potter-regényekből ismert Voldemort fedőnevet választotta magának, ám korántsem ez a legszokatlanabb a történetben. Még a politika iránt aktívan érdeklődőknek is nehéz feladat lenne az elmúlt egy-két év összes korrupciógyanús ügyét összegyűjteni, és alighanem bizonyos témák kapcsán komoly viták alakulnának ki: beszélhetünk-e egyáltalán korrupcióról.

Mindeközben nem látjuk jelét, hogy a Fidesz népszerűségét, támogatottságát kikezdené az, hogy újabb és újabb politikusuk hozható kapcsolatba ilyen ügyekkel – márpedig az esetek felkutatásában mind a sajtó, mind az ellenzéki politikusok igen aktívak és sikeresek. Annak azonban, hogy a korrupció nem erodálja a kormánypárt támogatottságát, olyan strukturális okai vannak, amelyek nem a mai Fidesz sikeres és tudatos stratégiájának az eredményei, sokkal inkább a magyar választó racionális viselkedéséé.

A teljes elemzés a 24.hu-n olvasható ITT .

Female politicians in the public eye
Kétszeresen is csapdahelyzetet teremt az októberi népszavazás

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *